• Wat doe jij voor je weerstand of immuniteit?

Wapen je immuunsysteem tegen corona

update 14 december 2020
Met de winter voor de deur, het griepseizoen in aantocht en vooral de verontrustende Covid-19 besmettingen, is het meer dan ooit belangrijk om voldoende gewapend te zijn tegen virale infecties. Iedereen is zich intussen bewust van het belang van een goed functionerend immuunsysteem. Maar hoe werkt het en wat doe je om het paraat te hebben?  We kennen allemaal de maatregelen om de verspreiding van besmettingen te voorkomen. Maar wat kan je nu doen om je lichaam sterker te maken als je toch besmet raakt?

HOE WERKT ONS IMMUUNSYSTEEM?

Het immuunsysteem is een complex geheel van organen, cellen en moleculen die met elkaar samenwerken om ons te beschermen tegen indringers: lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen. Onze fysieke barrière samen met onze algemene afweer vormen het aangeboren immuunsysteem. Binnen de fysieke barrière heeft de huid samen met de slijmvliezen in de darmen en luchtwegen een beschermende rol. Daarnaast spelen de witte bloedcellen een hoofdrol binnen ons afweersysteem. Ze verdedigen ons tegen vreemde indringers door een soort stofzuigerrol op zich te nemen waarbij ze bacteriën, lichaamsvreemde cellen en dode cellen opnemen en doden. Dit aangeboren immuunsysteem is als het ware ons eerste verdedigingsmechanisme dat vanaf de geboorte aanwezig is. 

Daarnaast hebben we ook een verworven immuunsysteem dat we gedurende ons leven ontwikkelen als reactie op bepaalde ziekteverwekkers. Met andere woorden, contact via besmetting met zo’n ziekteverwekker of via vaccinatie, is nodig om doorheen onze levensjaren dat zogenaamd verworven immuunsysteem te ontwikkelen.

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL VORMT DE BASIS VOOR ONZE WEERSTAND

Met een gezonde levensstijl wordt bedoeld: voldoende beweging*, een gevarieerde voeding en voldoende ontspanning en slaap. Daarnaast is het belangrijk om niet te roken en matig te zijn met alcohol. Deze factoren vormen een eerste belangrijke basis voor een goed werkend en weerbaar lichaam. 

Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om wekelijks minstens 150 minuten te bewegen. Je kan kiezen om dit te spreiden over meerdere dagen en hierbij te bewegen aan een matige intensiteit of je kan kiezen om te bewegen aan een hoge intensiteit één of twee maal per week. Een combinatie van matig en intensief bewegen is vanzelfsprekend ook goed. Daarnaast is het ook belangrijk om niet te lang stil te zitten zowel thuis als op het werk. 

WEERSTAND VERHOGEN MET MICRONUTRITIE: MINERALEN, VITAMINES & PLANTENEXTRACTEN

Naast een gezonde levensstijl met voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende slaap, stellen diverse onderzoekscentra vast dat een aantal specifieke micronutriënten van essentieel belang zijn bij het ondersteunen en het activeren van het immuunsysteem. Van een aantal micronutriënten zijn talloze wetenschappelijke studies gepubliceerd die aantonen dat ze een positief effect hebben op het immuunsysteem: vitamine D, vitamine C, zink en selenium. Deze nutriënten zijn essentieel voor een optimale immuunrespons en hebben een gunstig effect op de duur en de ernst van het ziekteverloop bij virale infecties zoals bij griepvirussen en bij SARS-virussen waaronder Covid-19. Ook voor bèta-glucanen en EGCG (Camellia sinensis extract) is er sterke wetenschappelijke onderbouwing dat ze het immuunsysteem extra ondersteunen. 

TEKORTEN BIJ DE BELGISCHE BEVOLKING

Een belangrijk deel van de Belgische bevolking krijgt onvoldoende vitamine D, vitamine C, zink en selenium binnen via de dagelijkse voeding: 
  • 95% van de mannen en 77% van de vrouwen hebben een risico op een vitamine D tekort (1)
  • 73% van de mannen en 78% van de vrouwen hebben een risico op een vitamine C tekort (1)
  • Selenium zit in vrij veel voedingsmiddelen. In het geval van een infectie is het echter van belang om extra aanvoer van selenium te verzekeren, gezien de essentiële rol van selenium voor het immuunsysteem (2)
  • In België worden ook heel wat zinktekorten vastgesteld (verschijnselen: afwijking aan huid & slijmvliezen; verandering of verlies van reuk- en smaakzin en een verminderde afweer tegen infecties). Het is belangrijk om elke dag voldoende zink binnen te krijgen want ons lichaam kan geen reserve van zink opslaan. Bovendien wordt zink minder goed opgenomen in combinatie met een maaltijd die granen bevat. (3)

Wat we weten over het immuunsysteem is door Covid-19 in de voorbije maanden drastisch veranderd. Wereldwijd is wetenschappelijk onderzocht en aangetoond welke factoren een cruciale rol spelen om ons weerbaar te maken tegen infecties. Heel wat artsen onderstrepen hierbij het belang om vitamine D, vitamine C, zink en selenium tekorten gericht aan te vullen. Bij tekort aan deze essentiële micronutriënten is het immuunsysteem duidelijk minder goed gewapend en is men vatbaarder voor virale infecties. Daarbij is het van groot belang dat de micronutriënten goed opneembaar zijn, in de juiste dosis en gebruiksvriendelijk. Alleen zo is er garantie op het gewenste effect.

Lees dit artikel ook op gezondheid.be

1 De Ridder K, et al. Samenvatting van de resultaten. In: Tafforeau J. (ed.) Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. WIV-ISP, Brussel, 2016
2 Avert J.C. et al. (2018). Review. Selenium, Selenoproteins, and Immunity. Nutrients, 2018 Sep 1;10(9):2013
3 HGR Nr 9285. Voedingsaanbevelingen voor België. 2016

Disclaimer

Auteursrecht en recht van de producent van een databank
Deze site is zowel een werk dat door het auteursrecht wordt beschermd, als een databank waarop Metagenics de auteursrechten en rechten van de producent bezit. De teksten, lay-out, tekeningen, foto's, films, grafieken en andere bestanddelen van deze site zijn door het auteursrecht beschermd. Elke kopie, adaptatie, wijziging, vertaling, arrangement, publieke mededeling, huur of andere exploitatievorm van het geheel of een deel van deze site, onder het even welke vorm en met om het even welke middelen, zoals elektronische, mechanische of andere middelen, is volstrekt verboden behalve ingeval van voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van Metagenics. De inhoud van de databank wordt beschermd door het sui generis recht die de producent toelaat om elke opvraging en/of hergebruik van het geheel of een deel van deze inhoud te verbieden. Om het even welke inbreuk op deze rechten kan strafrechtelijk of burgerrechtelijk vervolgd worden.

Merken en handelsnamen
De benamingen, logos en andere tekens die in deze site worden gebruikt, onder andere het logo en de naam Metagenics, zijn merken en/of handelsnamen die wettelijk beschermd zijn. Elk gebruik ervan of van gelijkaardige tekens is volstrekt verboden zonder het voorafgaandelijk en schriftelijk akkoord van Metagenics.

Aansprakelijkheid voor de inhoud
Metagenics besteedt de grootste zorg aan het ontwerp en de instandhouding van deze site. Metagenics kan echter niet de juistheid garanderen van de informatie die zich op deze site bevindt. De gebruiker dient er zich van bewust te zijn dat de informatie zonder voorafgaandelijke kennisgeving gewijzigd kan worden. Metagenics kan geenszins aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van deze site of voor het gebruik dat ervan kan worden gemaakt. Metagenics kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en het bestaan van andere sites waarmee hyperlinks worden gelegd.
Sluiten Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer