• Vitamine D - weerstand

Vitamine D, belangrijk voor je weerstand

Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Vitamine D wordt gevormd in de huid onder invloed van zonlicht. Daarnaast halen we het uit onze voeding. Er zijn verschillende soorten vitamine D, van D1 tot D5. Het menselijk lichaam gebruikt er daar twee van: D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol).

Er is aangetoond dat vitamine D een rol speelt in het immuunsysteem. De meeste immuuncellen hebben immers vitamine D-receptoren om het signaal te ontvangen. En bepaalde immuuncellen kunnen zo nodig zelf de vitamine D omzetten in de actieve werkzame vorm.

Een vitamine D tekort komt vaak voor. De belangrijkste bron van vitamine D is dus niet voeding, maar wel blootstelling aan zonnestraling. We begeven ons met z’n allen veel te weinig in het zonlicht, waardoor tekorten heel vaak voorkomen. Slechts een klein percentage van de vitamine D wordt geconsumeerd via voedsel (20 %), want voedingsmiddelen hebben over het algemeen een lagere hoeveelheid vitamine D, vergeleken met de productie van de vitamine op huidniveau. In vette vis (vb.zalm, haring, sardines), lever (van kip- of kalfsvlees), levertraan en eigeel vinden we veel cholecalciferol. Groentes bevatten over het algemeen weinig vitamine D (ergocalciferol).

Je arts kan je helpen bij het vaststellen van een eventueel tekort. Een vitamine D voedingssupplement innemen kan dan raadzaam zijn.
 

Disclaimer

Auteursrecht en recht van de producent van een databank
Deze site is zowel een werk dat door het auteursrecht wordt beschermd, als een databank waarop Metagenics de auteursrechten en rechten van de producent bezit. De teksten, lay-out, tekeningen, foto's, films, grafieken en andere bestanddelen van deze site zijn door het auteursrecht beschermd. Elke kopie, adaptatie, wijziging, vertaling, arrangement, publieke mededeling, huur of andere exploitatievorm van het geheel of een deel van deze site, onder het even welke vorm en met om het even welke middelen, zoals elektronische, mechanische of andere middelen, is volstrekt verboden behalve ingeval van voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van Metagenics. De inhoud van de databank wordt beschermd door het sui generis recht die de producent toelaat om elke opvraging en/of hergebruik van het geheel of een deel van deze inhoud te verbieden. Om het even welke inbreuk op deze rechten kan strafrechtelijk of burgerrechtelijk vervolgd worden.

Merken en handelsnamen
De benamingen, logos en andere tekens die in deze site worden gebruikt, onder andere het logo en de naam Metagenics, zijn merken en/of handelsnamen die wettelijk beschermd zijn. Elk gebruik ervan of van gelijkaardige tekens is volstrekt verboden zonder het voorafgaandelijk en schriftelijk akkoord van Metagenics.

Aansprakelijkheid voor de inhoud
Metagenics besteedt de grootste zorg aan het ontwerp en de instandhouding van deze site. Metagenics kan echter niet de juistheid garanderen van de informatie die zich op deze site bevindt. De gebruiker dient er zich van bewust te zijn dat de informatie zonder voorafgaandelijke kennisgeving gewijzigd kan worden. Metagenics kan geenszins aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van deze site of voor het gebruik dat ervan kan worden gemaakt. Metagenics kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en het bestaan van andere sites waarmee hyperlinks worden gelegd.
Sluiten Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer